Øst-europeisk prisnivå.

Marius Reikerås er turne i øst-europa.

Det ingen har fortalt Reikerås er lønnsnivået. Ifølge litt kjapp googlign er lønnsnivået i Minsk en plass rundt 4-600USD per måned. Det skulle man kanskje tro at Reikerås så, ved å se seg rundt. Fattigdommen er synlig under overflaten. Men nei, åpenbart ikke.

La oss ta utgangspunkt i et høyt estimat: 600USD. I så fall er en øl til 2$ 0.33% av månedsinntekten. Norsk snittlønn er 43300,-.

La oss anta at Reikerås frekventerer et dyrt sted, der 0.4l koster 100,- – altså drøye hundrelappen for halvliteren. 125,- per halvliter utgjør 0.29% av en norsk månedslønn.

Så den halvliteren Reikerås drikker i Minsk er for en hviterusser dyrere enn en halvliter på en norsk pub er for en nordmann. Det samme ser man i innlegget under:

Videre undrer det meg litt at Marius ikke nevner menneskerettssituasjonen i Hviterussland med et eneste ord. Hviterussland er omtalt som det siste diktaturet i Europa. De har ikke frie valg. De har ikke reell ytringsfrihet. Det er bruk av tortur. Det er bruk av dødssstraff. Det er bruk av vilkårlige fengslinger.

Dette føyer seg forsåvidt inn i et bilde Reikerås har gitt over tid. Han blir støttet av mildt sagt konservative, og til dels ekstremt tvilsomme (Korwin-Mikke) polske politikere. I mitt forrige innlegg tok jeg for meg en populær løgn i bv-hater-miljøet om at Polen ikke har omsorgsovertakelser – og demonstrerte at det nok var galt.

Så Reikerås. Du styrker ikke din egen troverdighet når du nekter å legge merke til langt mer alvorlige brudd utenlands.

(Videre kan man jo argumentere for at billig alkohol ikke er et gode for barn. De er ekstremt utsatt for foreldres alkoholmisbruk, og billigere alkohol er neppe gunstig i så måte.)